Sneeuw op zonnepanelen: en nu?
BonGo Solar

Sneeuw op zonnepanelen: en nu?

Het is winter en het sneeuwt. Een magische gebeurtenis, maar minder welkom wanneer je zonnepanelen hebt. Sneeuw op je zonnepanelen kan voor een lagere opbrengst zorgen. Wat kun je het beste doen als je sneeuw op je zonnepanelen hebt? 

Sneeuw op zonnepanelen: en nu?

Prestatie zonnepanelen in de winter 

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter minder opleveren dan in de zomer. Dat klopt deels ook wel, want in de winter zijn er veel minder zonuren dan in de zomer. Toch heeft de zomer ook een nadeel. Elektronica kan namelijk niet zo goed tegen hitte. Echt zomerse, warme dagen zorgen dus niet perse voor meer opbrengst. Erbij opgeteld: zelfs op bewolkte dagen kan er prima zonne-energie worden opgewekt. Zonnepanelen hebben licht nodig. Dit hoeft dus geen direct zonlicht te zijn.  

Sneeuw en zonnepanelen 

Ligt er sneeuw op je zonnepanelen, dan zal dit zeker invloed hebben op je panelen. Sneeuw laat geen licht door, wat betekent dat er geen zonne-energie kan worden opgewekt. Toch geldt vooral in Nederland: sneeuw ligt nooit lang op de daken. Hierdoor heb je er nooit heel lang last van en valt het qua opbrengst-daling meestal ook erg mee. De sneeuw en ijs zal in veel gevallen al snel smelten, waardoor je amper zonne-energie misloopt.  

Kan een zonnepaneel bevriezen? 

Het is zeker mogelijk dat er een laagje ijs op je zonnepanelen komt te staan. Maar dit is niet iets om je zorgen over te maken. Je zonnepanelen zullen niet kapotvriezen of breken. Het ijs kan er prima even op blijven zitten. 

Pas op met het schoonvegen van de panelen 

Ligt er een flinke laag sneeuw of ijs op je zonnepanelen en wil je hier toch graag vanaf? Dan is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Zonnepanelen zijn erg kwetsbaar en raken gemakkelijk beschadigd. Gebruik daarom geen bijtende schoonmaakmiddelen, antivries of zout. Pas ook op met borstels of ijskrabbers. Ook warm water om ijs en sneeuw te verwijderen is geen goed idee. Wanneer je dit soort methodes toepast, groeit de kans dat de beschermlaag beschadigd raakt. En daar daalt het rendement door. Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser. Deze kun je gebruiken vanaf de grond.  

Let natuurlijk ook op je eigen veiligheid. Ga niet direct onder het dak staan en pas op voor vallende sneeuw. Ga ook niet zomaar een dak op dat bevroren is. Je kunt gemakkelijk vallen of uitglijden.  

Hoe zit het met de kabels? 

Bekabeling en de connectoren zijn geschikt voor alle weertypes. Dus ook kou, sneeuw en ijs. Het is vooral van belang hoe je zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Zijn er bijvoorbeeld fouten gemaakt, of de verkeerde connectoren gebruikt? Dan kan vocht wel bij de elektronica komen, wat tot foutmeldingen kan zorgen bij de omvormer. 

Wil jij dit soort foutmeldingen voorkomen? Kies dan voor een installateur die secuur te werk gaat. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op.  

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht