Winterse Uitdagingen voor Zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?
BonGo Solar

Winterse Uitdagingen voor Zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?

De winter heeft zijn intrede gedaan, en met de verwachte sneeuwval komt een bekende zorg voor zonnepaneelbezitters naar voren: wat te doen bij sneeuw op de panelen? Lees hieronder hoe je slim kunt omgaan met winterse uitdagingen.

Winterse Uitdagingen voor Zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?

Winterse invloed op zonnepaneel prestaties

In de winter denken velen dat zonnepanelen minder rendabel zijn vanwege het gebrek aan zonuren. Hoewel er een kern van waarheid in zit, kunnen zonnepanelen op bewolkte winterdagen nog steeds voldoende energie genereren omdat ze licht, niet per se direct zonlicht, nodig hebben.

Sneeuw op zonnepanelen: Een tijdelijke hinder

Wanneer sneeuw zich opstapelt op zonnepanelen, blokkeert dit het licht, waardoor de energieopbrengst afneemt. Gelukkig blijft sneeuw in Nederland doorgaans niet lang op de daken liggen. De impact op de opbrengst is meestal beperkt omdat de sneeuw en ijs snel smelten, en je slechts tijdelijk minder zonne-energie misloopt.

Effectieve Reiniging voor Optimaal Rendement

Zelfs wanneer er een overvloed aan sneeuw op uw zonnepanelen ligt, is er goed nieuws! De natuur biedt de meest doeltreffende reinigingsmethode: de smeltende sneeuwlaag. Terwijl de sneeuw naar beneden glijdt, worden de zonnepanelen op een natuurlijke wijze gereinigd, waardoor ze optimaal blijven presteren.

Bevriezingszorgen?

Een dun laagje ijs op zonnepanelen is mogelijk, maar maak je geen zorgen. Zonnepanelen zullen niet bevriezen of breken door een mild laagje ijs. Dit vormt geen bedreiging voor hun integriteit.

Voorzichtige reiniging van panelen

Als je besluit sneeuw of ijs toch van je zonnepanelen te verwijderen, wees dan voorzichtig. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging. Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen, antivries, zout, borstels of ijskrabbers, evenals warm water om ijs en sneeuw te verwijderen, omdat dit de beschermende laag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan bij voorkeur een telescopische wisser vanaf de grond voor veiligheid en effectiviteit.

Veiligheid eerst

Let goed op je eigen veiligheid. Vermijd rechtstreeks onder het dak te staan en wees alert op vallende sneeuw. Betreed geen bevroren daken om ongelukken te voorkomen.

Bekabeling en connectoren in winterse omstandigheden

De bekabeling en connectoren van zonnepanelen zijn doorgaans geschikt voor diverse weertypes, inclusief kou, sneeuw en ijs. Een correcte installatie is echter cruciaal. Eventuele fouten of het gebruik van verkeerde connectoren kunnen vocht toelaten bij de elektronica, wat kan leiden tot foutmeldingen bij de omvormer.

Voorkom deze problemen door te kiezen voor een zorgvuldige installateur. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht