Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw vanaf 2027
BonGo Solar

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw vanaf 2027

De energietransitie is in volle gang. En dat merken we overal. Zo is er bijvoorbeeld een akkoord bereikt in Europa over zonnepanelen op daken. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie willen dat er op elk gebouw dat nieuw wordt gemaakt zonnepanelen komen te liggen. Wat betekent dit voor de toekomst?

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw vanaf 2027

Zonnepanelen verplicht op daken

Vanaf 2027 zin lidstaten van de Europese Unie verplicht om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen geschikt moeten zijn voor zonnepanelen of zonnecollectoren met een zonneboiler. Dit proces zal geleidelijk worden ingevoerd, zodat vanaf 2030 alle nieuwe woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Het voorlopige akkoord moet nog wel formeel worden vastgezet. Daarna wordt de nieuwe wetgeving bekendgemaakt.

De verschillende lidstaten van de EU zijn er vrij in om zelf een manier te vinden om dit proces te sturen. Het is dus mogelijk dat regels per land nog best kunnen verschillen.

Hoe zit het met bestaande gebouwen?

Bestaande gebouwen moeten uiteindelijk ook geschikt worden voor zonnepanelen. Vanaf 2031 zal daar meer naar gekeken worden. Bestaande gebouwen moeten dan zonnepanelen krijgen. Is dat technisch niet mogelijk? Dan moet er worden gekeken naar aanpassingen aan het gebouw.

Waarom komen deze aanpassingen er?

Het Europees Parlement heeft een Europese richtlijn opgesteld voor de energieprestatie in gebouwen. Ook wel de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Hiermee wil de EU ervoor zorgen dat de energie efficiëntie van gebouwen wordt verbeterd en het energieverbruik daalt. Dit met als einddoel om fossiele energie tegen 2040 uit te faseren.

Andere maatregelen

Natuurlijk wordt er niet alleen gekeken naar de zonnepanelen. Om volledig van fossiele energie af te komen, zijn meer maatregelen nodig. Daarom zijn er ook richtlijnen die ervoor zorgen dat het einde van de cv-ketel in zicht komt. Ook is het verplicht om voortaan bij nieuwe en gerenoveerde gebouwen voor voorbekabeling te zorgen, zodat laadpalen makkelijker geplaatst worden. Deze renovaties dragen bij aan een klimaatneutraal Europa.

Duurzame energie is de toekomst

Duurzame energie is de toekomst. Zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen gaan de nieuwe standaard worden. Wil jij bijdragen aan de energietransitie en alles op groen zetten? Wacht dan niet te lang. Nu zijn er nog subsidies en bestaat de salderingsregeling. Mede hierdoor is het financieel erg interessant om juist nu de stap te zetten. Doe jij mee?

Neem dan contact op met ons. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht